Blog

Waarom Trump een geweldige president gaat worden

Ik zal niet de enige geweest zijn die op woensdagochtend 9 november 2016 de tv aanzette en daar licht verbijsterd en in koeienletters zag staan: ‘Trump wins US Election’. Van de schok bekomen realiseerde ik me: het is waarschijnlijk maar het beste ook. En wel hierom.

Wij bezochten met de White House Watchers in januari 2016 een rally van Trump in New Hampshire. We deden er vooraf wat lacherig over. Uiteindelijk zou iedereen toch wel bij zinnen komen, dit avontuur was geen lang leven beschoren.

 

In de zaal trok dat gevoel al bij. Hier stonden niet de tokkies waar de pers in Nederland het vaak over had. Dit was ook niet de ‘basket of deplorables’ die Hillary Clinton beschreef. Dit was gewoon het Amerika zoals je dat hier in New England tegenkomt. Het moet gezegd: de wijze waarop Donald Trump een uur lang uit het hoofd, zonder teleprompter en zonder één keer ‘eeh’ van leer trok, was indrukwekkend.
De zaal slurpte het op.
‘We gaan China tot de orde roepen, ik weet hoe je deals maakt’.
‘Waterboarding is eigenlijk wel toppie-joppie’.
Over ISIS: ‘We’re gonna bomb the shit out of them’.
Over Hillary: ‘She should be in jail’.
Ik scoorde nog een handtekening, die nu ergens in een la ligt.

De dag erna zaten we in ons hotel aan de ontbijttafel. Er kwam een keurig Amerikaans stel bij ons aan tafel. Waar wij vandaan kwamen en wat we hier deden. ‘Oh Holland, really?!’ Ja, ook zij gingen op Trump stemmen. ‘America is a scary place to live’, was hun verklaring. Je kunt van de ene op de andere dag alles kwijt zijn waar je je hele leven hard voor gewerkt hebt. Er was iemand nodig die eens orde op zaken ging stellen. Trump won New Hampshire. Trump won een hele reeks andere staten die hij volgens iedereen nooit zou kunnen winnen. En over twee dagen zit hij in The Oval Office. En dat is maar goed ook.

Ik keek vorige week naar de documentaire Do Not Resist. Die gaat over het toenemend militaire karakter van de Amerikaanse politie. Je ziet nazi-praktijken van blanke ‘cops’ tegen de zwarte bevolking. Die ontwikkeling heeft Obama niet kunnen stoppen. Dat is geen verwijt aan de man. Door acht jaar Obama heeft Amerika kunnen geloven dat het land niet diep-racistisch is. Want anders stem je niet op een gekleurde president. De komst van Trump gaat dit op scherp zetten. We zien dat al aan de manier waarop hij de gekleurde senator Lewis afserveerde en daarmee gekleurd Amerika in de gordijnen joeg. Mijn punt: er gaat pas iets veranderen als je met z’n allen ziet hoe scheef het zit. Precies dàt wordt de waarde van Trump. Onder Hillary had het land vier jaar lang kunnen doen alsof z’n neus bloedt.

Ik schrijf in mijn commerciële leven veel voor en over bedrijven en gemeenten die willen innoveren.   De rode draad daarbij is steeds: echte innovatie en vernieuwing komt nooit uit een organisatie zelf. Het is altijd de buitenstaander die ineens het hele speelveld omgooit en alles kaarten anders schudt. ANWB werd pas wakker toen Route Mobiel verscheen. De Publieke Omroep wordt in haar voortbestaan bedreigd door vloggers, Netflix en YouTube. Het meest bekende voorbeeld is Kodak, dat nooit zag aankomen dat digitale fotografie de tent omver zou gooien.

Trump is die buitenstaander.

Trump zet ook de NAVO op scherp. Veel te lang heeft Europa bij al haar doen en laten gekeken naar De Grote Broer aan de overkant van de oceaan. Om Trump te citeren: ‘It’s over. It’s over.’ We gaan weer zelf nadenken.

De opkomst van Trump is ook verplichte kost, lijkt mij, voor campagnestrategen. In Nederland gaat het bij verkiezingen nog altijd over kostenplaatjes, CBS-berekeningen, mooie plannen voor werkgelegenheid. Opgewarmde prak. Geen hond die het iets interesseert. De NPO liet op zondag 15 januari een fraaie reportage zien van Tom Kleijn, uit West-Vriginia. In deze hopeloos verarmde staat stemde het overgrote deel van het electoraat op Trump. Dit terwijl deze mensen in groten getale afhankelijk zijn van Obamacare en Trump dit zo’n beetje als eerste gaat ontmantelen. Deze mensen schoten dus zichzelf in de voet. Maar het is zoals een vrouw in de reportage zegt: ‘Mensen stemmen op hoop. Trump geeft ons hoop’. Overigens deed Obama dat ook, als geen ander. In de New York Times stond een artikel over een dorp in Ohio waar vier jaar geleden flink op Obama werd gestemd, maar waar die kiezers nu naar Trump zijn overgestoken. Die mensen zijn niet in een paar jaar tijd racistisch of oliedom geworden. Het punt is hier: Trump laat op een geweldige manier zien hoe die onderstroom werkt. Die onderstroom wordt niet gezien en soms zelfs bewust genegeerd door de mainstream media. Lees daarover ook dit blog. Maar ik geloof dat iedereen nu wel zo’n beetje wakker is geworden.

Trump wordt mogelijk inderdaad de banenmotor die hij zegt te zijn: ‘The greatest creator of jobs God ever made’. De voortekenen liegen er niet om. De beurs zou instorten, als Trump gekozen werd. Integendeel: de koersen gaan wereldwijd door het dak. Trump zet industrieën onder druk, ze lijken nu inderdaad terug naar Amerika te komen of te blijven. En: Trump ging in gesprek met Jack Ma, topman van het Chinese internetbedrijf Alibaba. Een deal zou voor Amerika zomaar eens een miljoen (!) banen kunnen opleveren.

Trump is bovendien fantastische televisie. Vergeet HBO en Netflix. Wat je hier ziet, dat verzint geen scenarioschrijver.

En ten slotte: Trump gaat alles en iedereen in Amerika aan het denken zetten. Er zijn nu al duizenden mensen die op Twitter hun beklag doen, ze hebben nu al spijt. Het account @Trump_Regets is pas een paar dagen in de lucht en ze heeft nu al (woensdag 18 januari) 23.051 volgers. In de korte tijd dat ik dit stukje schreef kwamen er zo’n 300 bij.

Dit zijn de mensen die hoopten, dachten, verwachten dat Trump ‘The Swamp’ zou gaan aanpakken. Dat ‘moeras’ slaat dan op de incrowd van Washington, de rijke elite. Zij ergerden zich eraan dat Hillary Clinton wel erg dicht tegen Wall Street aanschurkte en enorme geldbedragen ving voor toespraken voor zalen vol bankiers. Dat zou Trump toch wel anders doen.

Zelf volg ik al een tijdje een zekere Joe Walsh. Amerikaanser krijg je ze niet. Deze Joe Walsh is een Republikein die ooit zelf in het Congres zat en een fanatiek Trump-stemmer. Maar steeds vaker uit hij in zijn tweets zijn teleurstelling. De meeste van die klagers schrijven dat ze desondanks nooit, maar dan ook nooit op Hillary gestemd zouden hebben. De teneur: wat hebben we op 8 november toch een beroerde keuze gehad.

Dat gaat de grote winst van dit alles worden, hoop ik.

Trump laat ons zien dat het niet heel handig is om op een ongeleid projectiel te stemmen. Die lopen in Nederland ook rond. We zien democratie zo langzamerhand als iets waar je wel grappige dingen mee kan doen. Stem ‘ns op een miljardair met een persoonlijkheidsstoornis. Lache! Of laten we eens kijken wat er gebeurt als Jan Roos in Nederland in het parlement komt. Fun! Trump gaat ervoor zorgen dat iedereen weer een beetje bij zinnen komt. Dat zou geweldig zijn.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *