Nieuws

Hoe stevig zit Trump in het zadel?

Trump staat aan het begin van vier jaar presidentschap. De voortekenen liegen er niet om. Nog vòòr de inauguratie over zes dagen is zijn transitieteam al volop bezig met het uitvoeren van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump. Zo wordt as we speak ‘Obamacare’ ontmanteld. Daarbij rijst de vraag: ‘Is er iemand die Trump gaat of kan stoppen?’ Voor de leek: een heel korte schets van het Amerikaanse systeem van volksvertegenwoordiging.

Net als Nederland kent Amerika de beroemde ‘scheiding der machten’. We hebben de uitvoerende macht (in Nederland is dat de regering, in Amerika de president en zijn entourage), we hebben we wetgevende/controlerende macht (in Nederland is dat de Eerste en Tweede Kamer) en we hebben de rechterlijke macht. Als het goed is, houdt dat geheel elkaar een beetje in evenwicht.

Wat wij hier de Eerste en de Tweede Kamer noemen, heet in Amerika de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. En nou komt ie. Voor de komende twee jaar heeft Trump in die beide huizen een meerderheid. Zo staan dus zowel de uitvoerende – als de controlerende/wetgevende macht aan dezelfde zijde. En om het nog wat verder aan te zetten: Trump kan binnenkort een nieuwe hoogste rechter van de Supreme Court benoemen. Dat heeft hij ook meer grip op die pijler van de ‘driepoot’ steviger in handen.

De Senaat telt 100 leden. Daarvan zijn er nu 52 Republikeins, 46 Democratisch en 2 Onafhankelijk. De vice-president is de voorzitter van de Senaat, deze mag bij een gelijkspel meestemmen en zo komt het aantal Republikeinse stemmen dus feitelijk op 51 van de 100. Dat speelde op enig moment in House of Cards, waar Frank Underwood zo een cruciale stemming naar zich toetrok. Om de twee jaar wordt eenderde van de Senaat vervangen. Dus in 2019 volgt er een nieuwe stemronde, waarbij de verhoudingen ineens kunnen omslaan. Dat overkwam Obama, die na zijn eerste twee jaar zijn meerderheid in beide huizen kwijt was.

Het Huis van Afgevaardigden wordt, net als de president, om de vier jaar gekozen. Op dit moment hebben de Republikeinen 247 van de 435 zetels in handen, de Democraten bleven steken op 188. Degene die Trump niet de vrijwel absolute macht toewenst, moet bidden en hopen dat in 2019 de Senaat de andere kant op valt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *