Nieuws

Jesse Klaver doet een Mitt Romney’tje

Het is zondag 8 januari. De White House Watchers zijn neergestreken in Rochester New Hampshire, een dorp van nog geen 30.000 inwoners. Om een beetje een idee te geven van waar we zijn:

 

Als dit dus Pleasant Straat is van het schilderachtige dorp Rochester, dan mag u zelf invullen hoe de rest eruit ziet op deze ietwat kille, grijze ochtend begin januari. Hoe dan ook, vanochtend zal Mitt Romney, één van de kandidaten in de race van 2012, een town hall meeting doen in het plaatselijke theater. Of beter gezegd: een City Hall meeting, want dit is de plaats van handeling:

 

Dit is wat de kandidaten te wachten staat. Een jaar lang zullen ze dit soort gehuchten moeten bezoeken, tot aan de zomer. Dan komen de Conventies, dan wordt de uiteindelijke kandidaat vastgesteld en wie dat wint, mag na zomer nog een keer aan de bak. We weten inmiddels dat Mitt Romney uiteindelijk de tegenstrever van Obama is geworden, dus die heeft het hele circus zo’n tien maanden lang moeten doorstaan.

Het optreden van Mitt Romney was exact wat je ervan verwacht. De setting was tot in detail doordacht. Op het podium, dus achter Mitt Romney, was een decor gecreëerd van voorbeeldige Amerikanen. Romney zelf was casual gekleed. Het geheel bood het perfecte image van de All American Lifestyle. De stylist van Ralph Lauren zou er tranen van in de ogen krijgen. Als u nou denkt: ‘Het is niet helemaal een doorsnede van de Amerikaanse samenleving, qua diversiteit’, lees dan straks ook nog even dit blog.

Na het optreden daalde Romney het podium af, trok hij de zaal in en liet hij zich bejubelen door de aanwezigen.
White House Watcher Leo Schepman redde daarbij nog Romney’s campagne, want de beste man lazerde bijna van een verhoginkje af. Een hand en een arm uit Nederland brachten steun en controle.

Het is januari 2017. Jesse Klaver van GroenLinks presenteert zijn plannen in zogeheten ‘meetups’. Nomen est omen, het Engelse woord blijkt een opmaat voor nog veel meer Angelsaksische invloeden. De revolutionairen die in 1968 nog ‘Johnson Moordenaar’ scandeerden, zullen zich toch even achter de oren krabben bij zoveel verwijzingen naar een samenleving die ze hardgrondig verfoeiden. Want zien we Jesse hier niet een onvervalst Mitt Romney’tje doen? Zelfs de diversiteit van het clubje achter hem lijkt op de Amerikaanse populatie van een suburb in New Hampshire.

 

Bij dit soort feesten en partijen horen natuurlijk ook de bekende ‘photo opportunities’. In New Hampshire wist White House Watcher Onno Maas zo zijn 15 seconds of fame te scoren:

 

 

En ook dat element zien we vijf jaar later terug, zij het dat het hier een bordkartonnen aftreksel is:

 

 

Een meisje dat aanwezig was bij één van die meetups werd door het NOS Journaal gevraagd hoe dat nou was, zo’n bijeenkomst in een theater, dit hele decor, deze setting en opzet. ‘Spannend!’, zei ze, met natte oogjes van de opwinding. ‘Maar zo is GroenLinks. Wij doen het altijd weer even anders. Vernieuwender.’

Ik bleef in verbijstering achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *