verslag

In de Media

klik op “MAX” logo voor de uitzending

Maandag 2 maart blikte Willem vooruit op Super Tuesday. In de uitzending ‘Tijd voor Max’ kwamen de Watchers uiteraard ook nog even aan bod.


Zondag 1 maart werd bij boekhandel Paagman vooruitgekeken naar Super Tuesday. Niet alleen Willem Post was een van de sprekers, maar ook Charles Groenhuijsen, Victor Vlam en Maarten Kolsloot. Leo Schepman, oud-Watcher, was gastheer. Uiteraard waren ook ook de WhiteHouseWatchers weer ruim vertegenwoordigd.


Op 28 februari werd in Perscentrum Nieuwspoort het nieuwe boek van Willem Post gepresenteerd: Van Arena naar Witte Huis’. Niet alleen Willem deed verslag van het bezoek van de White House Watchers aan de New Hampshire primaries, maar ook een tweetal ‘young’-Watchers.Stan Bos 29-02-2020

‘Ik stond achter Bernie’

©Stan Bos

Naam: Nicola van Dijk (26)
Beroep: stewardess bij KLM

,,Mijn vader was gefascineerd door de Amerikaanse politiek. Als puber wilde ik daar weinig mee te maken hebben, maar uiteindelijk drong het besef door dat alles wat in Amerika gebeurt, zich op de een of andere manier later in Europa herhaalt. Het verbaast mij dat Trump zo fout is en daar elke keer mee wegkomt. Hij blijft maar aan de gang. Daar schrik ik van. De dag na het Democratische debat waren wij met de White House Watchers bij Bernie Sanders. Het was vol en wij wilden al weggaan, toen we van zijn staf achter Bernie op het podium mochten staan. Heel bijzonder. Een avond eerder stond hij nog voor dertig miljoen televisiekijkers te spreken.

Voor Amerika hoop ik dat het onderwijs op de schop gaat. Een gemiddelde student begint met een schuld van anderhalve ton aan zijn werkzame leven. Onvoorstelbaar. Ik hoop ook op een vrouwelijke president. Ik vind Amy Klobuchar heel steady. Elizabeth Warren is ook waanzinnig goed.”

‘Soms is het net voetbal’

©Stan Bos

Naam: Jasper Roberti (26)
Beroep: werkt op een internationale businessschool in Londen.

,,Mijn vader ging eerder al naar voorverkiezingen in Amerika. Voor mij begon de interesse tijdens de voorverkiezingen in 2008, toen er een fanclub voor Barack Obama werd opgericht. Ik ging ook mee naar een voorverkiezing. Mijn politieke hart gaat er sneller van kloppen.

Ik vind het mooi om zo veel jongeren te zien die gefascineerd zijn door de politiek. Ze maken er bijna hun levensstijl van. Als je dat vergelijkt met Nederland, dan vind ik dat heel bijzonder. Bij die politieke rally’s heb je het idee dat je bij een voetbalwedstrijd zit. Bij Bernie Sanders zit er een hele beweging achter. Hij probeert mensen echt te overtuigen, terwijl andere politici meer een toespraak houden. Bij Sanders klopt alles. Hij is een fenomeen.

Ik hoop dat we in New Hampshire de aankomende president van Amerika hebben zien spreken. Daarnaast vind ik het bijzonder dat je vrij dichtbij kunt komen en een praatje kunt maken. Dat maakt het een unieke ervaring.”


Watchers bij Den Haag FM

Op 25 februari van 14.00 tot 14.30 uur mochten 4 Watchers (Frank, Jeroen, Sophie en Ton) hun ervaringen in New Hampshire delen met de luisteraars van Den Haag FM! (klik op onderstaand DHFM logo voor de uitzending)


Studio Haagsche Bluf met Tjeerd Spoor

klik op bovenstaand logo voor de radiouitzending van 17 februari met de White House Watchers.


klik op bovenstaand logo voor radio 1 uitzending van 15 februari met Willem Post.klik op bovenstaand logo voor artikel in Seacoastonline


18-02-’20

‘Indrukwekkend wat we meemaken’

Amerika-deskundige Willem Post neemt zoons mee naar voorverkiezingen

Bij zijn eerste bezoek aan New Hampshire om de voorverkiezingen van het Amerikaanse presidentschap te verslaan, wist de Haagse Amerika-deskundige Willem Post (64) niet wat hem overkwam. Nu reisden zijn zoons Frank en Ferry mee met hun vader. ,,Dat mijn bloedeigen kinderen erbij zijn, vind ik heel mooi.”

Stan Bos

Willem Post met zijn zoons Frank en Ferry (rechts) tijdens het McIntyre Dinner in Manchester, New Hampshire. ©Ton Wienbelt

De ogen van Willem Post glinsteren als hij op de tribune zit van de SNHU Arena in Manchester, de grootste stad van de staat New Hampshire, in het noordoosten van Amerika. Vrijwel iedere kandidaat die namens de Democratische Partij een gooi doet naar de nominatie voor het presidentschap mag tijdens het McIntyre Dinner in krap negen minuten zijn of haar pleidooi houden om kiezers in New Hampshire over de streep te trekken. Post geniet. ,,Kijk, er is nu veel kritiek op Amerika, omdat Trump een controversiële president is, maar deze manier van campagnevoeren zoals in New Hampshire is wel de kracht van Amerika.”

Hagenees Post, Amerika-deskundige van Instituut Clingendael, is met een groep van veertien liefhebbers van Amerikaanse politiek afgereisd naar New Hampshire. Onder de naam White House Watchers struinen ze politieke campagnebijeenkomsten af. Natuurlijk gingen ze naar Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg en Elizabeth Warren, maar ook naar in Nederland minder bekende kandidaten als Amy Klobuchar, Andrew Yang en Tulsi Gabbard. Kandidaten bezoeken buurthuizen, kerkzaaltjes, theaters en gymzalen van universiteiten. Alles om in contact en het gevlei te komen van de lokale bevolking.

Post, begin maart verschijnt zijn boek Van Arena naar Witte Huis, komt al sinds 2004 bij de voorverkiezingen van de Democratische en Republikeinse partij. De eerste keer was hij er voor het televisieprogramma Netwerk, het Financieel Dagblad en een column in deze krant. ,,Die eerste keer in New Hampshire wist ik niet wat me overkwam. Al die kandidaten die handenschuddend van deur naar deur gingen. Die directe vorm van democratie raakte me wel. Die kleine zaaltjes, zelfs in een bakkerij, midden in de sneeuw en de snijdende winterkou.”

Sfeer proeven

Als Amerika-deskundige vindt Post het een vereiste om regelmatig de Verenigde Staten te bezoeken. Tijdens eerdere verkiezingen zat hij vaak in een televisie- of radiostudio om commentaar te geven. ,,Maar ik vind ook dat je sfeer moet proeven en niet alles van internet en uit boeken moet halen. Je moet ter plekke met mensen praten, horen wat ze vinden en voelen. Ja, dan voel ik me echt een kind in de snoepwinkel. Als Europeaan is het bijzonder om erbij te zijn. Met Amerikanen kun je vrij open praten over politiek, zolang het op de juiste toon gebeurt.”

Juist deze voorverkiezingen zijn voor Post extra bijzonder. Voor het eerst reizen zijn zoons Frank (35) en Ferry (31) mee naar New Hampshire. Van jongs af aan speelt Amerika een belangrijke rol in het leven van zijn twee kinderen. ,,Toen ze nog heel jong waren, wilde ik ze niet overvoeren. Dan heeft het een averechts effect. Op jonge leeftijd moeten ze gewoon lekker bezig zijn met legoblokjes, maar we gingen wel vaak met vakantie naar de VS. Nu zijn ze heel erg geïnteresseerd in wat er allemaal in Amerika gebeurt en vormen ze daar een eigen mening over. Dat mijn bloedeigen kinderen erbij zijn, vind ik heel mooi. Ze stappen op de kandidaten af. Zo zit ik zelf ook in elkaar. Dat brutale hebben zij ook.”

Zoon Frank noemt het avontuur in New Hampshire ‘geweldig om mee te maken’. Hij kwam al vaker in Amerika. ,,Vooral in steden en op stranden, maar jaren geleden was ik niet echt geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek. Wat we meemaken, vind ik heel indrukwekkend. We waren bij Bernie Sanders. Hij werd ingeleid door documentairemaker Michael Moore. Ik was nooit zo’n fan van hem, maar Moore hield een ziekelijk goede toespraak. Na twee zinnen, dacht ik: als het mocht, zou ik op Sanders stemmen. Het was a lifetime expercience.”

Bij zijn vier jaar jongere broer Ferry wakkerde de interesse in Amerikaanse politiek een half jaar geleden aan. Toen was hij met zijn vader op een Trump-rally in Minneapolis. ,,Heel bijzonder om daar bij te zijn. Als je ziet wie daar allemaal komen; dat zou in Nederland echt ondenkbaar zijn. Vroeger kreeg ik vaak de vraag wie de nieuwe president van Amerika zou worden. Ik antwoordde dan altijd dat ze dat maar aan mijn vader moesten vragen. Nu kijk ik er heel anders tegenaan en vind ik het mooi om te zien dat Amerikanen van mijn leeftijd zo fanatiek bezig zijn met politiek. Tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire kom je dicht bij de kandidaten. Je kunt ze spreken. Heel bijzonder. Het is moeilijk om dat gevoel over te brengen op mensen die er nooit bij zijn geweest.”

Met vader Willem in hun kielzog hebben Frank en Ferry een wandelende encyclopedie bij zich. Worden ze daar eigenlijk nooit gek van? Frank lacht: ,,Dat niet. Mijn vader weet heel veel van Amerika. Toen ik jong was, luisterde ik daar wel naar, maar veel ging langs me heen. Dat is nu wel anders.” Ferry: ,,Tijdens vakanties in Amerika gingen we soms naar musea waarvan ik dacht: is dat interessant? Zo zijn we in het presidentiële museum van Ronald Reagan (in Simi Valley, Californië, red.) geweest. Achteraf heb ik daar veel van geleerd. Vroeger hadden we thuis één computer. Als wij daarop met iets onbelangrijks bezig waren, zei mijn vader: ‘Jongens, ik moet er nu even bij, want straks moet ik commentaar leveren op televisie. Daar luisteren honderdduizenden mensen naar’.”

Voetsporen

Ambities om in hun vaders voetsporen te treden hebben Frank en Ferry Post niet. Frank werkt al in de journalistiek, bij het voetbalpraatprogramma Veronica Inside. ,,Ik ben gefascineerd door Amerikaanse politiek, maar weet niet of ik het op dezelfde manier zou kunnen als mijn vader. Hij is er bijna 24 uur per dag mee bezig. Ik weet niet of ik zomaar die switch kan maken. Om er iets zinnigs over te zeggen, moet je de Amerikaanse politiek jarenlang op de voet hebben gevolgd. Ik vind het heel knap hoe mijn vader dat doet. Wel zou ik bijvoorbeeld vanuit mijn werk meer bezig willen zijn met Amerikaanse sporten. Die vind ik ook mooi.”

Ferry: ,,Ik hoef niet in de media actief te zijn, maar over vier, acht en twaalf jaar wil ik ook bij deze voorverkiezingen zijn. Ik vond het prachtig om mee te maken.”White House Watchers acclimatiseren alvast in Haags koffiehuis

Nederlandse ’toeristen’ bij voorverkiezing in New Hampshire

Door MENZO WILLEMS in STAN HUYGENS JOURNAAL 04-02-2020

Amerika-deskundige Willem Post tussen de andere Watchters onder wie zijn zoon, BP-werknemer Ferry (r.), studente Betsy Schouten (tweede van r.), huisarts Ronald Schouten (l.) en recht achter zich fotograaf Ton Wienbelt. Naast hem staan stewardess Nicola van Dijk (derde van l.) en studente Sophie Roberti.
Amerika-deskundige Willem Post tussen de andere Watchters onder wie zijn zoon, BP-werknemer Ferry (r.), studente Betsy Schouten (tweede van r.), huisarts Ronald Schouten (l.) en recht achter zich fotograaf Ton Wienbelt. Naast hem staan stewardess Nicola van Dijk (derde van l.) en studente Sophie Roberti.

Ⓒ FOTO JOS VAN LEEUWEN

De eerste buitenlandse politieke toeristen van de voorverkiezing in New Hampshire. Zo noemen de Amerikaanse media de Nederlandse White House Watchers (WHW’ers). Dit gezelschap, met als bekendste lid Amerika-deskundige Willem Post, reist deze week naar de VS om er in de noord-oostelijke staat bij te zijn.

De groep bestaat verder uit ondernemers zoals projectontwikkelaar Udo Roberti, grafici en studenten. „We bezoeken sinds 2008 iedere vier jaar de eerste presidentiële voorverkiezingen”, vertelde de VS-expert in het Haagse koffiehuis Statenplein, om de hoek bij het gemeentemuseum. In deze ouderwetse kiosk, die voor de gelegenheid was ingericht als ’impeachement-café”, compleet met Trump-burgers en Impeachement-hotdogs, verzamelden de WHW-ers vlak voor hun vertrek. „We nemen het laatste nieuws uit Washington door in een omgeving die doet denken aan de kleinschalige campagnebijeenkomsten in New Hampshire van volgende week”, grijnsde de Clingedael-geleerde, die na de caucus in Iowa niets kon zeggen over de kansen van de democratische kandidaten tegen Donald Trump.

In 2004 reisde Willem Post al in z’n eentje naar de Granite State om voor diverse Nederlandse media commentaar te geven. „In het sneeuwlandschap trokken kandidaten als John Kerry en Howard Dean met een leger aan vrijwilligers door de straten”, vertelt de VS-kenner met een Budweiser biertje in de hand.

Amerika-deskundige Willem Post beantwoordt vragen van de vaste klanten van koffiehuis Statenplein in Den Haag.
Amerika-deskundige Willem Post beantwoordt vragen van de vaste klanten van koffiehuis Statenplein in Den Haag.

Het mooie van New Hampshire vindt hij dat je daar de directe Amerikaanse democratie aan den lijve kunt ondervinden: „In zaaltjes in een café of kerk kan iedereen vragen stellen en discussiëren met de mogelijk latere president. Die moet de kiezers echt persoonlijk veroveren!”

V.l.n.r. stewardess Nicola van Dijk, Willem Post, fotograaf Ton Wienbelt, studentes Sophie Roberti en Betsy Schouten en BP-er Ferry Post
V.l.n.r. stewardess Nicola van Dijk, Willem Post, fotograaf Ton Wienbelt, studentes Sophie Roberti en Betsy Schouten en BP-er Ferry Post

Studentes Sophie Roberti en Betsy Schouten , wier vader huisarts Ronald en zusje Mickey ook meegaan, verheugden zich op de trip. „Hopelijk maken de Amerikanen een verstandige keuze”, aldus Betsy, die zich wijdt aan internationale studies. „Dat is voor iedereen wereldwijd van belang.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.