Wie zijn de kandidaten?

Belangrijke Democratische kandidaten op basis van diverse peilingen:

Joe Biden (77): ‘Mister Washington’ werd als 29-jarige al gekozen als senator voor de staat Delaware. Heeft een enorme ervaring in Washington D.C. Was acht jaar lang Obama’s vice-president. De twee beschouwen elkaar als ‘ brothers’. Biden is geliefd bij collega’s, had ook vrienden als John McCain en Lindsay Graham bij de Republikeinse partij. Veel mensen bewonderen zijn veerkracht. Zijn eerste vrouw en dochtertje overleden bij een verkeersongeluk, zijn zoon Beau overleed aan een hersentumor. Biden staat bekend als een gematigd politicus en is voorstander van een multilaterale ‘diplomacy first’ buitenlandse politiek. Bijnaam is ‘Amtrak Joe’: vanaf de jaren zeventig reist hij vaak dagelijks heen en terug van Wilmington, Delaware, naar Washington omdat hij bij zijn gezin wil overnachten.

Bernie Sanders (78): zit al een eeuwigheid in de Senaat als democraat-socialist voor de progressieve ‘Ben en Jerry staat’ Vermont. Hij heeft een grote, vaste schare veelal jeugdige aanhangers. Juist onder jongeren is het socialisme populair. Bernie is voor een verplichte publieke gezondheidsverzekering voor iedereen. Hij predikt een (geweldloze) politieke revolutie. Hij heeft in het laatste kwartaal een recordbedrag van 34.5 miljoen dollar voor zijn campagne opgehaald. In oktober kreeg hij een hartaanval. Korte tijd daarna dook hij hersteld weer op en sprak vol vuur een menigte toe in New York. ‘Feel the Bern’ is een van de slogans in zijn campagne

Pete Buttigieg (37): burgemeester van de kleine stad South Bend in Indiana. Maar juist die landelijke onervarenheid buit hij uit. Hij heeft immers een imago dat niet is bevuild door de Washingtonse politiek zoals bij de oudjes onder de kandidaten. Zijn moeilijk uit te spreken achternaam heeft hij te danken aan zijn Maltese vader. Daarom noemt iedereen hem ‘Mayor Pete’. Hij is een uitstekend spreker en debater. Profileert zich als een gematigd politicus die bruggen wil bouwen in het zo verdeelde Amerika. Hij wil ook een publieke gezondheidsverzekering maar de 130 miljoen Amerikanen die een particuliere verzekering hebben mogen die desgewenst behouden. Mayor Pete heeft in Afghanistan  gediend. Ook zijn echtgenoot is zeer betrokken bij zijn campagne. (teruggetrokken)

Elizabeth Warren (70): intellectuele Harvard-professor met eenvoudige jeugd in de zuidelijke staat Oklahoma. Haar standpunten komen veelal overeen met die van Sanders maar Warren noemt zich nadrukkelijk een kapitalist die het stelsel wil hervormen. Net als Sanders wil zij bedrijven en miljonairs/miljardairs fors extra belasten. Warren voert een zeer persoonlijke campagne. Na ieder optreden is er een zorgvuldig georganiseerde selfie-line waar Warren soms wel vier uur voor uit trekt. Zij is ook een expert op het gebied van consumentenzaken. (teruggetrokken)

Amy Klobuchar (59): succesvolle senator van Minnesota. Van oorsprong advocaat maakte deze  vrouw ook naam als officier van justitie. Zij is een goede debater, heeft humor en zegt voortdurend dat zij bewezen heeft politici die aan Trump zijn gelieerd in haar staat te kunnen verslaan. Minpuntje is dat zij voor haar werknemers een wel hele strenge baas kan zijn. In de media duiken diverse verhalen op van klagende ex-medewerkers. (teruggetrokken)

Tom Steyer (62): hedge fund manager in de politiek. Strijdt voor de impeachment van president Trump maar bovenal voor een schoon milieu. Deze miljonair heeft al miljoenen in zijn campagne gestopt. (teruggetrokken)

Tulsi Gabbard (39): ‘Mooiste meisje uit de klas’. Als majoor in het leger ging zij in de politiek. Werd Congreslid voor de staat Hawaii. Staat voor een non-interventionistische buitenlandse politiek. Steunt Trumps opvattingen in deze. Werd door Hillary Clinton zwaar bekritiseerd in een interview waarin zij de geruchten voedde dat Tulsi een agent van de Russen is. Als Democraat in het Congres stemde zij opvallend genoeg niet voor de impeachment aanklachten tegen Trump. ‘I will bring a  soldiers heart to the White House’ is een vaste uitspraak van haar. (teruggetrokken)

Michael Bloomberg (77): was twaalf jaar lang de succesvolle burgemeester van New York. Hij slaat de eerste vier voorverkiezingen over en wil op Super Tuesday (3 maart) toeslaan. Dan zijn onder meer belangrijke staten als Californië, Texas en Virginia aan de beurt. Bloomberg heeft een mix aan Democratische en Republikeinse standpunten. Hij strijdt voor een beter milieu. Hij maakte naam met een fietsrevolutie in New York waarin vele fietspaden en autoverkeer-vrije plekken werden aangelegd. Net als Trump wisselde hij van partij. In de huidige campagne wil hij ten koste van alles Trump verslaan. Waar Trumps vermogen wordt geschat tussen de 3 a 4 miljard dollar word dat van Bloomberg geschat op zo’n 52 miljard. Bloomberg heeft verklaard desnoods een paar miljard in zijn campagne te willen storten. (teruggetrokken)

Andrew Yang (45): zoon van Taiwanese ouders. Woont nu in New York maar leidde een start-up in Silicon Valley. Specialiseerde zich in de effecten van een snelle automatisering. Hij waarschuwt voor een massa-werkloosheid en pleit voor een basisinkomen voor iedereen van 1000 dollar per maand. Zijn campagne werd aanvankelijk gezien als een grap maar de Yang Gang krijgt wel meeraanhang, mede door een slimme sociaal-media campagne. (teruggetrokken)