Bidenwatch

Breaking Biden Watch Extra

Voormalige vicepresident Walter Mondale is op 93-jarige leeftijd overleden. Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos staan in een ‘Breaking Biden Watch Extra’ stil bij het heengaan van de voormalig senator van Minnesota.

In één opzicht kun je zeggen dat Walter Frederick Mondale een wegbereider was van Joe Biden. In 1984 koos Mondale als eerste Democratische presidentskandidaat met Geraldine Ferraro een vrouwelijke vicepresident als running mate. Het ticket Mondale/Ferraro verloor kansloos van Ronald Reagan en George H.W. Bush. Het was zelfs het grootste verlies in de historie van het Amerikaanse kiescollege. 525 kiesmannen gingen naar Reagan, Mondale won er slechts dertien, omdat hij alleen zijn thuisstaat Minnesota en het District of Columbia veroverde.Zijn grootste verdienste was dat de oud-senator van Minnesota het ambt vicepresident onder Jimmy Carter (1977-1981) serieuze inhoud en macht gaf. Carter en Mondale trokken samen op. Hij was een voorvechter van progressieve idealen zoals burgerrechten en pleitte zijn hele politieke carrière voor een grotere rol van de federale overheid. De gigantische nederlaag tegen Reagan, zijn politieke tegenpool, moet daarom veel pijn hebben gedaan. Bij één van de meest memorabele presidentiële debatmomenten was Mondale het ‘slachtoffer’ van Reagan. Toen de president een vraag over zijn gevorderde leeftijd kreeg, antwoordde Reagan gevat dat hij ‘om politieke redenen weigerde de jeugdigheid en onervarenheid van zijn opponent uit te buiten’. Zelfs Mondale schoot in de lach.

Symbool
Mondale stond nog lang na zijn mislukte kandidatuur symbool voor linkse Democraten waar Republikeinen eenvoudig gehakt van konden maken. Toen Bill Clinton in de jaren negentig opkwam, presenteerde hij zich als een ‘centrum’ Democraat die zelfs bereid was een deel van de Republikeinse agenda uit te voeren. Befaamd is Clinton’s uitspraak: ‘The era of Big Government’ is over. In de golf van conservatisme die Amerika vanaf het Reagan presidentschap overspoelde, kon Clinton als een behendig surfer overeind blijven en tot grote populariteit reiken. 

Politiek gezien was de afstand met jaren zestigpolitici als Jimmy Carter, Eugene McCarthy en … Walter Mondale een wel heel grote. Toch was er ook bij Clinton veel waardering voor de sympathieke, principiële Mondale. Clinton benoemde hem tot ambassadeur in Japan. De huidige president eerde Mondale door hem gisteren ‘de beste Amerikaanse vicepresident’ te noemen. Als jongere senator zag Biden in Mondale zijn mentor. Afgelopen weekend heeft Mondale president Biden nog telefonisch gesproken. In een afscheidsbrief aan zijn oud-personeelsleden schreef Mondale: Well my time has come. I am eager to rejoin Joan and Eleanor. Before I Go I wanted to let you know how much you mean to me. Never has a public servant had a better group of people working at their side!

Together we have accomplished so much and I know you will keep up the good fight.

Joe in the White House certainly helps.

I always knew it would be okay if I arrived some place and was greeted by one of you!

My best to all of you!

Willem Post en Stan Bos


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.