Bidenwatch

Extra Biden Watch: Joe in Europa, babystapjes in Genève

Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos kijken in een korte ‘Extra Biden Watch’ terug op het presidentiële bezoek aan Engeland, Brussel en Genève.

Beste Willem,

De afgelopen week bracht een flashback naar Thirteen Days, een onderhoudende film over die dertien cruciale dagen in oktober 1962, toen de regering-Kennedy op de toppen van haar tenen liep om een nucleaire confrontatie met de Sovjetunie te ontlopen. In één scène zei de acteur die Bobby Kennedy speelde: ‘There’s is still time for one more round of diplomacy’.

Net zoals bij het voorkomen van de Cuba-crisis destijds stond de reis van Joe Biden naar de G7-top in Engeland, de NAVO-top in Brussel en de ontmoeting met Vladimir Poetin in Genève in het teken van diplomatie. Natuurlijk staat de wereld niet zoals begin jaren zestig aan de rand van een Wereldoorlog maar de relatie tussen de twee landen, die over zo’n 90 procent van alle kernwapens beschikken, is op een absoluut dieptepunt beland.

Maar, Amerika is na de ondiplomatieke jaren onder Donald Trump terug op het diplomatieke toneel. Ondanks dat Biden, net als zijn voorganger, aandringt op extra defensie-uitgaven zijn de leiders in elk geval ‘on speaking terms’. Toen Biden de vraag kreeg of hij dacht dat hij iedereen had overtuigd dat Amerika terug is, zei Biden, wijzend op de Franse president Emmanuel Macron: ‘Vraag het hem’. Macron zei volmondig ja. Die constatering is voor Biden en de Amerikaanse regering de grootste winst van de afgelopen week. De Verenigde Staten worden weer serieus genomen.

Macron en Angela Merkel onderhielden een bijzonder moeizame relatie met Trump. De vraag die alleen wel blijft hangen: wat als Trump of een politieke discipel van hem over vier of acht jaar in het Witte Huis zit? Kan de wereld dan ook rekenen op Amerika? Voorlopig zijn er geen zorgen. De diplomatie van Biden geeft een volledig nieuwe impuls aan de trans-Atlantische verhoudingen.

Beste Stan,

Diplomatie is geen doel op zich maar een middel om concrete resultaten te bereiken. In dit geval inderdaad tussen landen die zich in de donkere kelder van de internationale betrekkingen bevinden. Daar is het aardedonker, want op zowat alle belangrijke dossiers verschillen Washington en Moskou van mening. Doel van de Biden-Poetin top was om iets van beweging te krijgen. Hopelijk een spoortje van licht, het diplomatieke raam weer op een kiertje.  

Welnu, Biden en Poetin spraken af dat er gewerkt (beweging!) zal worden aan iets van strategische stabiliteit. Er komen overlegteams over cybersecurity, kernwapenreductie en mogelijk ook milieu. Ambassadeurs keren weer terug op hun post. Biden heeft gezegd dat het in Genève niet om persoonlijk, wederzijds vertrouwen draaide maar allereerst om concrete, verifieerbare resultaten. ‘Over een maand of drie of zes zullen we zien.’ Hier sprak de geroutineerde diplomaat-politicus die begrijpt dat er altijd beter gesproken kan worden dan gezwegen. ‘Er gaat niets boven persoonlijke, diplomatieke diplomatie’. Standpunten en doelen zijn toegelicht, maar ook bij welk scenario Washington weer strafmaatregelen neemt als er bijvoorbeeld nieuwe cyberaanvallen komen op de Amerikaanse kritische infrastructuur.

Maar vooralsnog was de sfeer ‘diplomatiek’ positief, aldus zowel Biden als Poetin. Babystapjes vooruit dus. Geen grote doorbraak à la Gorbatsjov en Reagan destijds. Met een knipoog naar een eerdere Trump-Poetin ontmoeting merkte Andrey Baklistky in Foreign Affairs terecht op: “It’s been a while since we had normal summitry and normal engagement where you can read the text, listen to the interviews, and make sense of it.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.