WHW-FRIENDS

De infrastructuurwet en Biden’s ‘bipartisan’ campagnebelofte

Onder de rubriek WHW-FRIENDS kun je artikelen lezen die volgers van de White House Watchers hebben ingezonden

Nathalie Janssen

We hebben allemaal nog wel vers in ons geheugen zitten wat Biden tijdens zijn campagne verkondigde. Hij wil graag een president zijn voor alle Amerikanen. Zijn campagne was dan ook gefocust op het doel om samen te gaan werken met de Republikeinen (bipartisan). De vraag is echter of Biden zich ook aan deze belofte houdt met de wetten van de afgelopen maanden. Als deze belofte niet wordt ingelost, zou de polarisatie tussen de Republikeinen en de Democraten alleen maar kunnen toenemen. 

Zoals eerder besproken op deze website in bijdragen van anderen heeft Biden in de afgelopen maanden al historie geschreven met de wetten die hij doorvoert. Zo is er een ‘Covid-relief’ wet gekomen en nu is Biden gekomen met een infrastructuurwet. Wetten die zo progressief zijn, hebben we de afgelopen jaren niet meer gezien. Biden probeert een inhaalslag te maken op verschillende gebieden. Zo zit er in de infrastructuurwet niet alleen het aanleggen van traditionele infrastructuur, zoals het renoveren van wegen en bruggen,maar ook het bouwen van public schools, beter internet en het uitbreiden van het Medicaid programma. Er zitten ontegenzeggelijk ook elementen die zien op het verkleinen van de inkomenskloof in de samenleving.

Infrastructuur staat bekend als een onderwerp waarin beide partijen zich kunnen vinden. Het is een klassieke overheidstaak en niet een cultureel beladen onderwerp zoals wapenbeheersing of abortus waarin beide partijen fundamenteel van mening verschillen, waarbij de Republikeinen vaker traditioneel en conservatiever zijn en Democraten meer progressief. Als het gaat om de gradatie van de uitgaven kan het als onderwerp meer politiek beladen worden door bijvoorbeeld oplopende begrotingstekorten . De Republikeinen hebben al gezegd dat ze het pakket van Biden niet zullen steunen. Ze vinden dat ze er niet genoeg bij zijn betrokken en dat Biden’s ‘bipartisan’ belofte een leugen is geweest. De Republikeinen vragen om een focus op meer traditionele infrastructuur en de continuering van de door Trump doorgevoerde belasting verlaging voor bedrijven. De reden hiervoor is dat ze bang zijn dat de economie niet genoeg blijft groeien omdat er dan minder banen zullen worden gecreëerd. De Democraten twijfelen of de Republikeinen werkelijk interesse hebben in samenwerking of vertraging hanteren. 

Biden blijft volhouden en zegt dat er wel degelijk is gesproken met de Republikeinen. Zo probeert hij de Republikeinse gouverneurs er bij te betrekken. De Democraten benadrukken dat banen nog steeds worden gecreëerd alleen op een andere manier. Door een meer Keynesiaanse benadering en dus meer geld in de economie te pompen door verhoogde overheidsuitgaven in plaats van het verlagen van lasten voor bedrijven en verder uitgaan van de marktwerking. Dit is te vergelijken met wat President Roosevelt deed om de crisis van 1929 op te lossen. De vraag is echter of samenwerking tussen de Republikeinen en Democraten nog mogelijk is wanneer de Democraten het doorvoeren van deze wetten van hun eigen agenda belangrijker vinden dan het zoeken naarsamenwerking en vereniging van Amerika zoals verkondigd in de campagne van Biden. Of is de toon gezet voor de toekomst en is de hoop tot samenwerking tussen de twee partijen verloren.

Nathalie Janssen is 22 jaar oud en woont in Den Haag 

Ik studeer International Relations and Organisations aan de Universiteit Leiden. Dit valt onder Politicologie maar is meer gericht op internationale betrekkingen. Voordat ik aan deze studie begon, heb ik een jaar in Amerika gewoond. Hier heb ik gestudeerd aan Santa Barbara’s City College (SBCC). Dit deed ik omdat ik altijd interesse heb gehad in Amerika‘.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.