Nieuws

WHW’ers beoordelen Joe Biden

Er is aan de WhiteHouseWatchers gevraagd hoe zij de eerste 100 dagen van Biden-Harris beoordelen en wat hun ‘rapportcijfers’ voor z’n beleid tot dusver zou zijn.

Jasper Roberti – Ik vind Biden heel sterk. Een president die mee gaat in zijn tijd. Hij lijkt zich dagelijks te ontwikkelen en laat zien dat hij Amerika aan het helpen is. Hij tackelt grote problemen en is niet bang om verandering in te voeren. Dit heeft ongetwijfeld te maken met zijn team om zich heen, maar daar is hij wel de aanvoerder van. Er zullen vast een hoop dingen zijn die beter kunnen of wij niet zien, maar Biden z’n eerste 100 dagen zijn zeer geslaagd in mijn ogen! Cijfer: 8,5

Ferry Post – Wat ik tot nu toe goed vind gaan na 100 dagen Biden: – Je hoort minder van Biden, bijvoorbeeld op Twitter; minder confrontaties, minder schreeuw om aandacht. De rust lijkt grotendeels wedergekeerd – vaccinatieprogramma is een groot succes – benoemingen in regering laten zien dat iedereen een kans kan krijgen kleur/sexualiteit/geslacht maakt niet uit 

Jeroen Wienbelt – Omdat de aandacht niet meer continu uitgaat naar een narcistische president die als een klein kind erop los twittert maar naar de zaken die er toe doen een 9 voor Biden. Amerika is aan het herstellen van misschien wel een van de slechtste periode’s uit haar geschiedenis. Mede dankzij Biden en Kamala worden weer de belangrijke thema’s geagendeerd en geïnvesteerd op essentiële onderdelen als armoede, milieu en de ontwikkeling van Amerika. Als hij de belasting voor de rijken en grote bedrijven omhoog krijgt naar een normaal niveau gaat Biden echt geschiedenis schrijven.

Frank Post – Ik geef Biden een 9. Een goed begin is het halve werk. Vaccineren Amerika ging stuk sneller en beter dan in Nederland. Ik weet dat dat ook Trump zijn verdienste is, maar zeker ook van Joe. Zijn buitenland politiek is met een veel andere toon dan Donald. Pakt de Russen verbaal hard aan, wat altijd goed is. Ook gaat hij meer vluchtelingen opvangen, waar ik veel waarde aan hecht. Verder is hij druk met het klimaat, dat is heel goed. Het zijn slechts 100 dagen, maar begin is goed.

Ronald Schouten – Biden 8,5. Geen sleepy Joe. Doortastend en meer dan ik gedacht had bij aanvang presidency 
Heeft door zijn krappe meerderheid dezelfde irritatie voor de tegenstanders. Je drukt je dingen erdoorheen. Daardoor te weinig verbinding met Trumpies of Republikeinen. Daarom 8,5 en geen 10-

Ton Wienbelt – Na 100 dagen lijkt er weer een echte leider in het Witte Huis te zitten. Niet iemand die er alleen voor z’n eigen belangen en familie zit. De aanpak van de grote sociale ongelijkheid, milieuvervuiling, de belabberde infrastructuur, de Covid-vaccinatie en het herstel van buitenlandse betrekkingen zijn een voortvarend begin! Hopelijk gaan veel Trump-aanhangers inzien dat dit beleid ook voor hen meer perspectief biedt. ’t Is nog vroeg, maar wat mij betreft krijgt Biden voor z’n intenties toch een 8,5.

Ed van Dijk – Sleepy Joe became Joe Woke! Op alle speerpunten gedurfde acties. Vervolg Aanpak voortvarend Pandemie, ongekende investeringen infrastructuur, sociaal op weg om ‘gewone ‘ Amerikanen kansen te geven. Republikeinen even links laten liggen.. Sympathieke menselijke presence…compleet tegengesteld aan de Trump blast. …te vroeg voor een 9 maar goed voor een 8. STAY AWAKE JOE!!!

Udo Roberti – Voortvarend ja, dat wel. Binnen het kader van zijn mogelijkheden nu doet hij het goed. Ben vooral benieuwd of hij structureel invloed uit kan gaan oefenen op racisme, discriminatie, sociale ongelijkheid en het immigratiebeleid. Als hij de filibuster weet af te schaffen kan hij wellicht een nieuwe FDR worden. Voorlopig een 8. Hij komt wel met zijn eeste buitelandse reis naar Europa, dat vind ik wel een hoopvol teken. Kunnen we hem niet ergens ontmoeten? Ik bel de Breigant wel vast om de sponsormogelijkheden te  bespreken voor zo’n reisje.

Sophie Roberti – Joe, sleepy Joe! Absoluut niks van waar. Deze man maakt na 100 dagen al veel van zijn beloftes waar, zet snelle stappen rondom het vaccinatiebeleid en is druk bezig met het aanpakken van actualiteiten zoals racisme, de milieucrisis en sociale ongelijkheid. Het begrip voor de mens en zijn liefde voor Amerika maakt hem een zeer “menselijke” president. Hiermee raakt hij niet alleen de Amerikaanse burger, maar ook de gemiddelde Europeaan diep van binnen. Ik ben super trots op hoe onze Joe en Kamala bezig zijn Amerika terug te laten komen uit een van de diepste dalen waar zij ooit in hebben gezeten. Zij proberen gepolariseerd Amerika weer te herenigen tot één nation, en de eerste stappen die zij hiertoe zetten zien er naar mijn mening veelbelovend uit. Wat mij betreft verdienen zij dan ook een dikke vette 9+. 

Elisabeth Schouten – 100 dagen: Joe Biden en Kamala Harris krijgen een 8.

Tijdens onze reis naar New Hampshire stond ik onder de White House Watchers bekend als een uitgesproken Bernie Sanders fan. Hij was een van de weinige kandidaten waar ik vertrouwen in had. Niet zozeer vertrouwen dat hij de race daadwerkelijk zou gaan winnen, ik was me ervan bewust dat menig Amerikaan me zou wegzetten als linkse communist als ik zou pleiten voor de voordelen van Bernie’s sociale beleidsplannen. Er was meer sprake van een algemeen vertrouwen in hem als persoon en politicus. Naar mijn idee deed hij niet mee aan de politieke schouwspellen en was hij al jarenlang aan het strijden voor dezelfde idealen. Maar Bernie verloor de primaries en Biden werd de kandidaat die het moest gaan opnemen tegen Trump. Ik voelde me ietwat onverschillig bij Joe Biden: hij was weliswaar vriendelijk en beschaafd en was de VP geweest van Obama. Maar hun politieke acties zijn ook niet allemaal even zuiver geweest. Gelukkig maakte dat gevoel van onverschilligheid na een spannende verkiezingstijd plaats voor een gevoel van euforie toen ik, na dagenlang CNN gevolgd te hebben, dan eindelijk de verlossende woorden hoorde dat Joe Biden de nieuwe president van de VS zou worden. Toen hij en Kamala Harris die avond het land toespraken nadat het nieuws bekend was gemaakt nam dat gevoel van euforie nog verder toe: na 4 jaar Trump-taal, beledigingen en blunders klonken de beschaafde, verbindende woorden van Biden en Harris mij, en vele anderen, als muziek in de oren. Na 100 dagen Biden is dat gevoel gelukkig nog niet weggeëbd. De Biden administration weet, tot nu toe, van aanpakken en is keihard bezig om Amerika te herstellen. De corona crisis, institutioneel racisme, armoede en een diep gewortelde verdeeldheid onder het Amerikaanse volk zijn slechts een aantal van de grote problemen waar Amerika mee te maken heeft: Biden en Harris zullen Amerika moeten helen. Ik hoop dat het ze zal lukken zonder dat ze al te veel concessies moeten doen op het gebied van hun plannen en idealen en ik kijk ernaar uit te zien wat ze nog gaan bereiken.  


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.