Reisverslag

Dag 1

Jim en Betsy

De White House Watchers zijn los

Sinds afgelopen zaterdag zijn alle watchers op hun beurt aangekomen in the Big Apple; New York. Onder leiding van Willem Post begint hier het avontuur van de primaries 2020. Een week lang zullen we kort op het vuur zitten van de ontwikkelingen. We gaan in gesprek met de potentiële presidenten van Amerika, gepassioneerde politici, journalisten en de lokale burgers. Jong en oud! En zeker dat laatste is zeer relevant voor deze WHW-trip. De politieke junkies kennen namelijk een groot aantal nieuwe leden: the next generation!             

Vanaf dinsdag zijn alle watchers op Amerikaanse bodem. Een pub-crawl in de Village, een fenomenaal diner bij Zuma en een wandeling over de High Line hebben geleid tot een goed fundament voor de komende week. De watchers zijn op elkaar ingespeeld dus laat de Amerikaanse rat-race maar beginnen!

Sylvia’s Harlem Restaurant 

De eerste officiële activiteit van de White House Watchers vond plaats in de wijk Harlem. De wijk in het noordoosten van New York waar je de échte Amerikaanse puurheid kan vinden. Het stadsdeel dat voornamelijk bewoond wordt door African Americans, kent lagere gebouwen en ruimere straten. Van origine een Nederlandse wijk die vanzelfsprekend vernoemd is naar het Noord-Hollandse Haarlem. Als Nederlandse White House Watchers kon dit stadsdeel dan ook niet ontbreken in het programma.            

Vroeg in de ochtend stond er een écht Amerikaans ontbijt op het programma bij Sylvia’s Harlem Restaurant. Het restaurant dat opgericht is door Sylvia Woods, is al jaren een begrip in Harlem. “The Queen of Soul Food” serveert al 55 jaar lang Amerikaanse soul-food ontbijtjes (lees: de rest van de dag hoef je niets meer te eten). Scrambled eggs, bacon, cheddar cheese, baked potatoes en heel veel kip. Ze weten van elk stuk voedsel wel een authentiek soul-gerecht te bereiden.

Het was niet enkel de uitgebreide ontbijtjes waarom we specifiek bij Sylvia’s onze dag startten. Naast foodies staat het restaurant namelijk ook bekend bij veel voormalige Amerikaanse presidenten. Zo brachten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton eerder al een bezoek aan deze well-known community. Veel van deze presidenten bezochten Sylvia’s ook mede vanwege campagne overwegingen. De gedachte hierachter was om goodwill te kweken bij de African American.  Een van de watchers vroeg aan de vriendelijke serveerster of Trump hier ook wel eens was geweest. Ondanks dat het overduidelijk was dat deze serveerster geen Trump aanhanger was beantwoordde ze de vraag als volgt: “hij is hier nog nooit geweest, maar als hij wil komen dan is hij meer dan welkom. Iedereen is namelijk welkom in Sylvia’s”. 

Mike Bloomberg Office

Een aantal weken geleden verscheen er een nieuwe democratische kandidaat op de radar. Miljardair en ex-burgemeester van New York, Michael Bloomberg, meldde zich aan om deel te nemen aan de strijd om het presidentschap. Hoewel zijn deelname in eerste instantie bekritiseerd werd door Amerikanen die van mening waren dat het presidentschap niet “gekocht” kon worden, lijkt Bloomberg inmiddels steeds serieuzer genomen te worden als kandidaat. Bloomberg is een man met aanzien en public appeal vanwege zijn voormalige functie als burgemeester. Hij heeft vanwege deze voormalige functie goede contacten met burgemeesters door heel Amerika en zoals onze Amerikaanse kennis Anthony ons vertelde “all politics is local”. Deze contacten zijn van groot belang in de Amerikaanse politiek en maken Bloomberg tot een interessante kandidaat. Hoewel Bloomberg stijgt in de peilingen zou het voor deze kandidaat moeizaam kunnen zijn om belangrijke grote gemeenschappen te mobiliseren, zoals de African American community.             

Tijdens zijn burgemeestersambt was Michael Bloomberg een voorstander van de zogeheten “stop-and-frisk policy” in New York. Dit beleid gaf de New York Police Department (NYPD) de gelegenheid om New Yorkers aan te houden en zonder reden te fouilleren. In de praktijk leidde dit voornamelijk tot een situatie die door velen als onprettig en discriminerend werd ervaren. ‘African Americans’ en ‘Hispanics’ werden soms een paar keer per dag staande gehouden. Dit beleid heeft Bloomberg’s imago flink beschadigd binnen sommige gemeenschappen. Bloomberg is zich hiervan bewust en heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor het leed dat sommige New Yorkers is aangedaan door dit beleid. 

Om stemmen te werven zijn er door heel New York kantoren geopend waar Amerikaanse jongeren en andere vrijwilligers 24/7 campagne aan het voeren zijn voor Bloomberg. Gister zijn we met de White House Watchers langsgegaan bij het kantoor in Harlem, een wijk waar voor Bloomberg nog veel werk aan de winkel is. We hebben gesproken met een groep studenten die iedere dag de wijk ingaan en evenementen organiseren om met de inwoners van Harlem in contact te komen en hen te overtuigen van de kwaliteiten van Bloomberg. Wij vroegen deze studenten wat voor hen de drijfveer was om iedere dag van de week campagne te voeren voor deze kandidaat. Veel van hen gaven aan niet te kiezen vanuit een persoonlijke overweging, maar eerder vanuit een strategische denkwijze. Bloomberg is volgens hen de enige kandidaat die het serieus tegen Trump zou kunnen opnemen. En dat is voor de jongeren wat telt, dat Trump het Witte Huis verlaat. 

The office in Exceter

Inmiddels zetten we onze reis voort naar New Hampshire. De eerste staat van Amerika waar de primarieszullen gaan starten. De treinreis naar Boston wordt door de watchers gebruikt om plannen te smeden, content te creëren en het programma aan elkaar te rijmen. Vanaf Boston gaan we verder in de twee gepersonaliseerde WHW-mini vans richting Exceter. Bij de senior-watchers een bekende plek in het oosten van New Hampshire. Hier bouwen we ons WHW-teambase op en gaat het “watchen” pas echt beginnen!