Verslag 2

Willem Post

Yang Gang, op bezoek bij een bijzondere presidentskandidaat

Democratisch presidentskandidaat Andrew Yang is bepaald een fenomeen. Hij is geen traditionele politicus maar een op de toekomst gerichte ‘technology nerd’ die ook wel wat weg heeft van een professor en filosoof. Vooral jonge mensen voelen zich aangetrokken tot zijn campagne. Hij spreekt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de oude Biden nooit over het verleden, louter over hun toekomst. Op Instagram heeft hij maar liefst 1.2 miljoen volgers.

In Exeter, New Hampshire, bezochten we zijn bijeenkomst in het gemeentehuis waar ooit president Abraham Lincoln een toespraak hield. In de bittere kou waren toch zo’n 200 mensen op komen dagen. Dat kwam vooral omdat Yang had gestudeerd op een plaatselijk onderwijs instituut en dus ook oud-klasgenoten aanwezig de gelegenheid benutten om ‘hun’ Andrew weer eens te ontmoeten en nu notabene als presidentskandidaat.

ik vond het een wonderlijke vertoning van de succesvolle zakenman die een fortuin verdiende met de verkoop van zijn bedrijf in digitaal onderwijs. Deze kandidaat besteedde nauwelijks aandacht aan zijn ‘performance.’ Hij huppelde onhandig het podium op, bleef gedurende zijn gehele optreden wat achter adem en het blauw van zijn vale broek en jasje waren net iets anders qua kleurstelling. Juist in het licht op het podium valt dat op. Het was net alsof hij uit zijn kledingkast in alle haast twee kledingstukken van twee pakken had gehaald. Ook zijn schoenen zagen er wel heel gewoontjes uit. 
  Dit soort op zich onbenullige details hebben in een campagne wel een diepere betekenis. Yang wil er een groep mensen mee aanspreken die geïnteresseerd zijn in inhoud en wars zijn van oppervlakkigheid en uiterlijkheden. Hij droeg ook deze avond het Yang insigne ‘Math’, wat staat voor wiskunde en waarmee hij wil aangeven dat veel van wat politici zeggen flauwekul is als het niet is gebaseerd op berekeningen en wetenschappelijk onderzoek. De ‘Math’ petjes waren achterin de zaal te koop voor 25 euro.

Yang oogt als een man die ontsnapt is uit een computerlab waar hij zich de hele dag heeft bezig gehouden met data-onderzoek ten faveure van het Amerikaanse volk, zo niet de hele mensheid. Je ziet het voor je. We mogen als mensheid geen minuut meer verliezen. Het gaat om ons aller toekomst van en de dreiging op korte termijn van een massale werkloosheid door automatisering. Robotisering en kunstmatige intelligence zullen een enorme maatschappelijke impact hebben. De werkloosheid mag dan historisch laag zijn, zo gaf Yang aan, hij kent de beste experts in de wereld. Een van hen heeft hem onlangs verteld dat het nu al 98 procent zeker is dat binnenkort een truck met een ‘robot chauffeur’ van de Oostkust naar de Westkust kan rijden. (Een ouder echtpaar veerde op, de echtgenoot verslikte zich bijna in de koffie). ‘Dat betekent dat 3 miljoen vrachtwagenchauffeurs plotsklaps op straat zullen staan. Dat betekent ook dat in wegrestaurants en hotels massaontslagen vallen. Juist in gebieden als het midden-westen biedt het beroep van vrachtwagenchauffeur velen werk. En zo zijn er veel meer beroepen die zullen verdwijnen.’

Om het schrikbeeld van een naderende massa-werkloosheid af te wenden, legde Chang nog maar weer even zijn ‘Freedom dividend’ uit. Als hij president wordt, zal hij iedere Amerikaaan een check van 1000 dollar sturen. ‘Wouldn’t that be nice?’ De aanwezigen knikten goedkeurend. ‘Het zal de economie een enorme “boost” geven. Maar belangrijker is dat iedere Amerikaan een basisinkomen krijgt waardoor niemand echt onder de armoedegrens kan geraken maar wel een prikkel heeft om zelf wat geld nog bij te verdienen.’ In de nieuwe techno-economie zullen velen getroffen worden door een inkomensdaling. Het grote geld zit bij de Amazons en Apple’s van deze wereld. Het budget voor deze 12.000 dollar per jaar bijdrage moet worden ingebracht door een nieuwe belasting op producten vergelijkbaar met onze btw. De bestedingen van de rijken leveren uiteraard het meeste geld op wat deels weer terugvloeit naar Amerikanen met een laag inkomen.

Een ander voorstel van Yang is om iedere burger 100 overheidscredits te geven die hij of zij mag doneren aan politieke campagnes waardoor de invloed van het grote geld zoals in de huidige campagnes te niet wordt gedaan. Over andere maatschappelijke onderwerpen sprak Yang nauwelijks.

Zo wordt je natuurlijk geen president van Amerika maar Yang, die mee mocht doen aan de grote landelijke televisiedebatten, heeft Amerikanen, en dan met name jongeren, wel aan het denken gezet over hun nieuwe wereld. Zijn Yang Gang van trouwe volgelingen zal blijven bestaan en op sociale media verder uitdijen. Yang zou een goede minister van onderwijs kunnen worden. Of beter, van innovatie!